Każdy, kto spędził czas w Meksyku lub uwielbia kuchnię meksykańską, z pewnością zetknął się z nopalami. Są to jadalne płatki kaktusa nopal - i mają zaskakujący wachlarz korzyści zdrowotnych.
Kolczaste, ale satysfakcjonujące...
Chociaż może wydawać się nieco onieśmielający dla osób niezaznajomionych z nim, wiele osób na całym świecie spożywa kaktusa jako warzywo.
Kaktus nopal jest bardzo popularny w kuchni meksykańskiej i jest spożywany w całej Ameryce Łacińskiej, a jego historia sięga czasów Azteków i Majów. Jeśli niepokoją Cię kolce, nie obawiaj się - twarda skórka młodych kaktusów (nopales) jest usuwana przed gotowaniem!
Tradycyjnie nopales przygotowuje się poprzez dokładne opłukanie płatków przed posiekaniem i dodaniem do wszelkiego rodzaju potraw, od tacos po sałatki. Mogą być również spożywane jako danie główne i są szczególnie smaczne z grilla. Wiele osób porównuje je do zielonej papryki pod względem tekstury i wyglądu.
Jeśli odwiedzisz Meksyk, prawdopodobnie natkniesz się na nopales posadzone w puszkach na drzwiach lub balkonach, lub na wspaniałych targach w prawie każdym mieście. Wzdłuż meksykańskich autostrad lub w ogrodach warto wypatrywać okrągłych pędów zwieńczonych różowymi, kolczastymi owocami. Szczególnie dobrze radzi sobie w regionach wulkanicznych i chaparrals.
Alternatywnie, kaktus może przyjść do ciebie! W Meksyku starsze kobiety często sprzedają nopale od drzwi do drzwi, transportując je za pomocą wiader noszonych na głowie. Podsumowując, branża kaktusów nopal jest warta około$150 milionów dolarów i zapewnia miejsca pracy dla 10 000 osób.
W Stanach Zjednoczonych prawdopodobnie będzie można znaleźć nopale w puszkach lub marynowane w supermarkecie lub poszukać suszonego kaktusa lub soku z kaktusa.
Jak delektować się nopalami
Kaktus nopal jest zaskakująco wszechstronnym dodatkiem do wielu różnych potraw. Niezależnie od tego, czy spróbujesz go we wspomnianych wcześniej tacos i sałatkach, czy też zdecydujesz się połączyć go z krewetkami lub ziemniakami, doda on satysfakcjonującej nuty do wielu przepisów. Huevos con nopal (nopal i jajka) to popularne meksykańskie śniadanie, spożywane z domowymi salsami.
Obecnie kaktus nopal jest również wykorzystywany do produkcji tradycyjnych słodyczy.
Jeśli chcesz spróbować nopales, możesz również rozważyć stosowanie ich miejscowo. Podobnie jak aloes, sok z nopalu działa kojąco na skórę i jest często stosowany jako domowy środek na ukąszenia owadów i małe skaleczenia.
Dwa z jego innych niezliczonych zastosowań obejmują ujędrnianie tynku i produkcję barwników w czasach przedhiszpańskich.